Veri pois lakanoista ja vaatteista - ohjeet tahrojen poistoon

Mikä on paras tapa poistaa tuoreet veritahrat vaatteista, vuodevaatteista ja muista kankaista?
nainen-pitämässä-lakanaa-jossa-on-veritahroja

Miten saada veri pois vaatteista, lakanoista tai sohvasta?

Veritahroja on tunnetusti vaikea saada pois vaatteista.
Kun lakanoissa tai vaatteissa on tuoretta verta, viimeinen asia, jonka haluat, on, että veri jämähtää eikä koskaan lähde pois.

Oikeilla konsteilla tahrojen poisto onnistuu kotioloissa pienellä vaivalla.

Seuraamalla alapuolelta löytyviä ohjeita, huomaat miten helposti veri lähtee pois lakanoista ja vaatteista kun käytössä on oikeat keinot.

Tuore veritahra

Tuoretta tahraa ei koskaan tulisi hinkata, sillä se todennäköisesti vain leviää. Jos tahra on vielä kostea, sitä kannattaa ainoastaan painella varovasti esimerkiksi talouspaperilla.

Jos tahra on yhä kostea, liota tahraa mahdollisimman nopeasti kylmässä vedessä. On tärkeää välttää kuumaa tai lämmintä vettä, sillä kuuma vesi saa veren hyytymään kiinni tekstiiliin.

Tämän jälkeen pese lakana tai muu tekstiili tavalliseen tapaan pyykinpesukoneessa mahdollisimman nopeasti.

Kuivuneen tahran poisto vie hieman enemmän aikaa, mutta onnistuu silti helposti myös kotioloissa.

Kuivuneen tahran esikäsittely ennen konepesua

Jos haluat saada kuivuneen veren vaatteista pois, tee seuraavanlaisesti:
  1. Kastele tahra kylmällä vedellä, ja kaada sen jälkeen joko nestemäistä pesuainetta tai tahranpoistoainetta suoraan tahran päälle. Varmista että käyttämäsi aine sopii käsiteltävälle tekstiilille. Käsittele ainetta varoen, sillä pesuaineet voivat olla iholle haitallisia.
  2. Hiero pesuainetta tahraan, jotta aine imeytyy tekstiiliin. Älä käytä paljaita käsiäsi, vaan pue yllesi esimerkiksi kumihanskat.
  3. Jos tahra on pahasti pinttynyt, voit jättää tekstiilin likoamaan haleaan tai kylmään veteen yön yli, ja pestä sen seuraavana päivänä pyykinpesukoneessa.
Vinkkejä:

» Useat tiskiaineet voivat sisältää veren proteiineja hajottavia entsyymejä, joten hätätapauksessa voit koittaa myös tiskiainetta suoraan tahran päälle.

» Ruokasoodaa ja etikkaa yhdistämällä voit valmistaa kotonasi tehokasta tahranpoistoainetta. Sekoita yksi teelusikallinen muutamaan ruokalusikkaan etikkaa, ja kaada seos suoraan tahran päälle.

Valkoiset lakanat

Jos yrität poistaa veritahraa valkoisista tekstiileistä, käytä apunasi valkaisevia aineita sisältäviä pesuaineita.

Useat valkopyykille tarkoitetut pesuaineet sisältävät vetyperoksidia, joka valkaisee veren aiheuttamia tahroja tehokkaasti.

Käytä aineita kuitenkin varoen, sillä vetyperoksidi voi vahingoittaa tekstiilejä.

Musta tai tumma lakana

Useat tahranpoistoaineet voivat valkaista tai haalistaa tummien tekstiilien väriä.

Mustissa tai tummissa lakanoissa olevien veritahrojen poistoon on suositeltavaa käyttää sellaisia aineita, jotka eivät varmasti valkaise tekstiiliä.

Jos olet epävarma siitä, soveltuuko tahranpoistoaineesi tummille lakanoille, voit itse valmistaa hellävaraista tahranpoistoainetta ruokasoodasta ja etikasta.

Värikkäät lakanat

Useimmat kaupoista löytyvät tahranpoistoaineet soveltuvat värikkäille tekstiileille. Muista kuitenkin varmistaa, ettei valitsemasi aine sisällä vetyperoksidia tai muita valkaisevia ainesosia.
Copyright © 2020. Kodinkoneopas.com