Paras paistinpannu 2021 | Vertailussa parhaat pannut keittiöön

valurautapannu
Markkinoilla on lähes lukematon määrä paistinpannuja, miten on siis mahdollista tietää mikä näistä kaikista on paras paistinpannu? Hyvän paistinpannun löytäminen tarpeisiisi vaatii huolellista harkintaa. Paistinpannu on yksi kodin ja keittiön tärkeimmistä välineistä, joten sen kohdalla ei kannata pihistellä.

Paistinpannujen materiaalit voivat vaihdella paitsi ulkonäön myös niiden valmistusmateriaalin suhteen. Esimerkiksi alumiiniset tarttumattomalla pinnoitteella varustellut pannut ovat yksi suosituimpia materiaaleja paistinpannuissa. Keraamisten paistinpannujen etu taas on niiden kestävyys ja lämmönsietokyky.

Kaikki paistinpannut eivät kuitenkaan ole samanlaisia, eivätkä kaikki parhaat paistinpannut ole valmistettu samasta materiaalista. Parhaat saatavilla olevat paistinpannut on valmistettu valuraudasta tai hiiliteräksestä, joka on ehkä yksi laadukkaimmista ja pitkäikäisimmistä materiaaleista.

Hyvä ja laadukas paistinpannu kestää oikein pidettäny jopa yli 10 vuotta, lukemalla oppaamme saat selville mikä on paras paistinpannu juuri sinulle.
Paras paistinpannu induktioliedelle:
Tefal Jamie Oliver Everyday 28 cm
Paras yleispannu:
Tefal Chefs Delight 28 cm
Paras hiiliteräspannu:
de Buyer B Element 28 cm
Testivoittaja paistinpannu:
GreenPan Barcelona 26 cm

Paras paistinpannu 2021 - TOP 4

1. Paras paistinpannu induktioliedelle: Tefal Jamie Oliver Everyday Ruostumaton Teräs 28 cm

Vertailun parhaaksi pannuksi induktioliedelle valikoitui Tefalin Jamie Oliver Everyday.
paras-paistinpannu-induktioliedelle
Valmistettu ruostumattomasta teräksestä
Tarttumaton pinnoite
Induktioliedelle sopiva
28 cm halkaisija
Tukeva kahva
Plussat
+ Kestää 210 asteen lämmön uunissa
+ Sopii induktioliedelle
+Tasainen lämmön jakautuminen
Miinukset
- Ei moitittavaa
Näytä edullisin hinta »

Kokemuksia Tefal Jamie Oliver paistinpannusta

"Loistava paistinpannu induktioliedelle, ollut käytössä nyt kolme viikkoa eikä vielä ainakaan pahaa sanottavaa. Saa nähdä kuinka kauan pinnoite kestää."

2. Tefal Chefs Delight 28 cm

Tefalin non-stick alumiinipannu induktioliedelle.
alumiini-paistinpannu
Sopii induktioliedelle
Tarttumaton pinnoite
Titanium Pro-pinnoite
Uuninkestävä
Varusteltu Tefalin Thermo-Spot tekniikalla
Plussat
+Kevyt ja helppo käsitellä
+Kahva on tukeva ja siitä saa hyvän otteen
+Thermo-Spot-tekniikka
Miinukset
- Ei moitittavaa
Näytä edullisin hinta »

3. Paras hiiliteräspannu: de Buyer Mineral B Element 28 cm

De Buyer Mineral B on paras hiiliteräspannu josta saat keittiövälineen loppuelämäsi ajaksi.
de-buyer-hiiliteräspannu
Kestävin ja pitkäikäisin pannu mitä löytyy
Ruskistaa lihat täydellisesti
Sopii myös metallisille työvälineille
Käytön myötä pannun tarttumattomuus paranee entisestään
Plussat
+ Erittäin kestävä ja pitkäikäinen
+ Sopii moneen käyttötarkoitukseen
+Mikään ruoka ei jää pohjaan kiinni
Miinukset
- Ei moitittavaa
Näytä edullisin hinta »

4. Testivoittaja paistinpannu: GreenPan Barcelona 26 cm

★★★★★
Kuluttajalehden testivoittaja paistinpannu vuodelta 2018.
greenpan-barcelona-paistinpannu
Laadukas & pitkäikäinen
Tarttumaton pinnoite & naarmuuntumaton
Alumiininen
Näytä edullisin hinta »

Miten valita paras paistinpannu? Tässä ohjeet hyvän pannun valintaan

Mistä voit tietää mikä paistinpannu on paras kun markkinoilta löytyy lukematon määrä erityyppisiä pannuja? Mitä kannattaa miettiä ennen kuin ryhtyy vertailemaan malleja?

Ensimmäinen asia mihin suosittelemme kiinnittämään huomiota on mistä materiaalista pannu on valmistettu. Paistinpannut voidaan luokitella neljään eri luokkaan:

Alumiiniset - vähiten reagoiva malli joka ei ruostu helposti, sopii terveelliseen ruoanlaittoon
Non-stick eli tarttumaton pinnoite -  hyvä valinta, mutta ei suositella lihan paistamiseen
Ruostumaton teräs ja hiiliteräs -  hyviä sekä kestäviä paistinpannuja jotka kestävät todella kuumia lämpötiloja

Koko

Oikean kokoisen paistinpannun valinta voi olla yllättävän vaikeaa, varsinkin jos ruoanlaitosta ei löydy aikaisempaa kokemusta. Pannuja löytyy eri kokoisina sekä muotoisina, joten mistä voi tietää mikä olisi juuri sinulle paras koko? Kuinka paljon tekisit ruokaa kerralla?

Jos asut yksin, niin sinulle voi riittää pienempi paistinpannu hyvin. Jos taloudestasi taas löytyy useampi henkilö, niin kannattaa suunnata katse isompiin paistinpannuihin, jotta sinun ei tarvitse kypsentää ruokia useammassa erässä.

Materiaalit

Alumiiniset paistinpannut: Alumiinisia paistinpannuja on käytetty ruoanlaitossa jo pitkään ja ne ovatkin yksi suosituimmista materiaaleista jota käytetään pannuissa. Alumiinisten paistinpannujen hyviä puolia ovat niiden halpa hinta, sekä suhteellisen pitkä ikä hintaan nähden, jos pannusta pidetään huolta oikealla tavalla.

Pannua ei suositella käytettäväksi hapokkaiden ruokien valmistuksessa, mutta muuten se on oikein monipuolinen työväline. Jos paistat lihaa usein, niin parempiakin vaihtoehtoja löytyy, kuten hiiliteräspannut.

Tarttumaton pinnoite:

Kuten nimestä voi jo päätellä – tarttumattomalla pinnoitteella varustellut paistinpannut ovat pannuja jotka ovat varusteltu pinnoittella joka estää ruokaa tarttumasta pohjaan kiinni. Nämä pannut ovat hyvin monipuolisia, mutta pinnoitteitakin löytyy laaja valikoima eivätkä kaikki ole yhtä hyviä.

Pannun valmistuksessa sen pinnalle ruiskutetaan ohut kerros kemiallisia yhdisteitä joiden tarkoituksena on vähentää pannun pohjan sekä paistettavan ruoan välistä kitkaa. Ota huomioon, että pinnoite kuluu ajan myötä, eikä sen kanssa tulisi käyttää metallisia keittiövälineitä.

Valurauta paistinpannut:

Valurauta paistinpannut ovat painavia, mutta erittäin kestäviä oikeanlaisella huolenpidolla. Ne sopivat täydellisesti sekä ruoanlaittoon, että leipomiseen. Valurautapannut ovat hyvin monipuolisia työkaluja – voit käyttää niitä muun muassa paistamisessa, kypsentämisessä, hauduttamisessa, sekä monessa muussa ruoanlaittoon liittyvässä asiassa.

Jos haluat kestävän ja perinteisen tavan valmistaa maukkaita ruokia, niin valurauta paistinpannu on hyvä valinta.

Hiiliteräspannut: Hiiliteräspannut ovat monen ammattikokin ykkösvalinta. Yksi syy niiden suureen suosioon on tasainen lämmönjakautuminen, sekä helppo puhdistus. Hiiliteräspannut eivät myöskään reagoi eri ruokien kanssa, joten hajut eivät tartu niihin yhtä herkästi kuin muista materiaaleista valmistettuihin pannuihin.

Tarttumaton pinnoite vai hiiliteräspannu:

Tarttumattomalla pinnoitteella varusteltu paistinpannu vai hiiliteräspannu? Kumpi on paras valinta keittiöön? Vastaus riippuu pitkälti sinun budjetistasi, sekä tyylistäsi tehdä ruokaa.

Jos etsit paistinpannua, jonka avulla valmistat monipuolisesti erilaisia ruokia, sekä ruskistat erilaiset lihat, niin kannattaa suunnata katse hiiliteräspannuihin.

Alumiiniset paistipannut, tai muusta metallista valmistetut joissa on tarttumaton pinnoite ei onnistu saamaan samanlaista lopputulosta lihojen paistamisessa kuin hiiliteräspannut.

Toisaalta jos tavoitteenasi on käyttää mahdollisimman vähän öljyä ruoanlaitossa, niin pinnoitetut pannut ovat hyvä vaihtoehto sinulle. Non-stick pannut ovat hyviä esimerkiksi kananmunien paistamisessa, sekä muiden ruokien jotka eivät vaadi paljon öljyn käyttämistä.

Hinta:

Paras paistinpannu ei ole aina kallein mahdollinen, eikä hintaan kannata kiinnittää liikaa huomiota. Suosittelemme kuitenkin asettamaan jonkinnäköisen budjetin, niin vertailun tekeminen helpottuu.

Hiiliteräspannun rasvapoltto - miten se tehdään?

Hiiliteräspannu on paras valinta jos haluat keittiiöösi monipuolisen työvälineen jonka avulla paistat muun muassa:

 • Kalat
 • Lihat
 • Kananmunat ja munakkaat
 • Kakut ja leivät
 • Kastikkeet

Voit halutessasi käyttää hiiliteräspannua jopa tarjoiluastiana. Mutta miten hiiliteräspannun rasvapoltto tulisi suorittaa oikeaoppisesti jotta pannun tarttumattomuus olisi mahdollisimman hyvä?

Kerromme nyt vinkit hiiliteräspannun rasvapolton tekemiseen, mutta ota huomioon, että jos olet epävarma rasvapolton suorittamisesta, niin markkinoilta löytyy pannuja joihin rasvapoltto on tehty jo valmiiksi.

Vaikka ostaisitkin hiiliteräspannun jolle on tehty jo rasvapoltto, niin sinun täytyy kuitenkin oppia miten rasvapoltto tapahtuu, koska se täytyy tehdä säännöllisesti pannulle.

Saatat ehkä miettiä mitä hiiliteräspannun rasvapoltto edes tarkoittaa. Rasvapoltto on prosessi, jossa käytetään lämpöä sitomaan rasvoja kemiallisesti pannun pintaan. Tämä prosessi auttaa suojaamaan hiiliteräspannua hapettumiselta joka johtaa ruosteeseen.

Rasvapolton suorittamiseen on olemassa erilaisia tapoja.

Hiiliteräspannun rasvapoltto liedellä

Voi olla, että rasvapoltto liedellä on parempi vaihtoehto sinulle jos sinulta ei löydy aikaisempaa kokemusta rasvapolton tekemisestä.

Näin teet hiiliteräspannun rasvapolton liedellä:

 • Aseta hiiliteräspannu liedelle ja laita lämpö keskitasolle-korkealle
 • Anna pannun kuumentua - pannusta tulee hieman savua sen kuumentuessa, tämä on normaalia
 • Kun pannu on kuuma, ota se pois liedeltä
 • Öljyä pannun sisä ja ulkopinnat (suosittelemme käyttämään öljyä missä on korkea savupiste)
 • Laita pannu takaisin liedelle ja liesi kuumalle. Anna pannun lämmetä kunnes öljy alkaa muuttua mustaksi ja nestemäiseksi
 • Ota pannu pois liedeltä ja pyyhi ylimääräinen öljy pois varovaisesti (huom. pannu on kuuma!)
 • Anna pannun jäähtyä kokonaan
 • Kun hiiliteräspannusi on jäähtynyt, se on valmiina käytettäväksi

Hiiliteräspannun rasvapoltto uunissa

Monet ihmiset suosivat rasvapolton tekemistä uunissa.

Näin teet hiiliteräspannun rasvapolton uunissa:

 • Laita uuni päälle ja aseta lämmöksi 200°C
 • Kun uuni on lämmenyt 200°C asteeseen, laita hiiliteräspannusi uunin sisään jotta se lämpenee prosessia varten
 • Anna pannun olla uunissa noin 10-15 minuuttia
 • Kun 15 minuuttia on kulunut, ota pannu pois uunista varovasti - huom. pannu on todella kuuma, joten suojaa kätesi kun suoritat seuraavat työvaiheet!
 • Laita pannun ulko- ja sisäpinnoille öljyä
 • Öljyttyäsi pannun laita se takaisin 200°C asteiseen uuniin prosessin viimeistä osaa varten
 • Pidä pannua uunissa noin tunti - huomaat, että öljy muuttuu mustan väriseksi
 • Kun hiiliteräspannun pinta on muuttunut mustaksi öljystä - laita uunista lämpö pois, mutta älä ota pannua vielä ulos uunista, koska sen pitää jäähtyä täysin
 • Jos mahdollista, niin jätä pannu jäähtymään uuniin useammaksi tunniksi tai yön ajaksi
 • Kun pannu on saanut jäähtyä, voit ottaa sen pois uunista ja ruveta kokkaamaan!

Mitä kannattaa muistaa kun rasvapolttaa hiiliteräspannun?

Pidä nämä asiat mielessäsi kun teet hiiliteräspannun rasvapolttoa:

 • Korkeat lämpötilat ja rasvat prosessin aikana saavat aikaan savua ja sitä voi tulla myös todella paljon. Jos mahdollista, niin avaa keittiösi ikkunat ja liesituuletin. 
 • Pannusi saattaa myös näyttää siltä, että se on syttymässä tuleen tai palaa - älä huoli, sillä tämä on yksi osa prosessia. Kun hiiliteräspannusi muuttuu ruskeaksi tai mustaksi prosessin aikana, niin asiat menevät oikealla tavalla.
 • Kun paistinpannusi pinta on kokonaan mustattu, niin tiedät että rasvapoltto on onnistunut - hyvää työtä!

Usein kysytyt kysymykset paistinpannuista

Miten paistinpannun puhdistus tulisi tehdä?

Paistinpannun puhdistus ei varmastikkaan lukeudu monenkaan ihmisen lempiharrastuksiin, mutta se olisi hyvä tehdä perusteellisesti ja oikeaoppisesti. Käytä paistinpannun pesussa kuumaa vettä, tiskiharjaa sekä astianpesuainetta. 

Astianpesuainetta voi käyttää myös valurautapannun kanssa, on yleinen myytti ettei valurautapannun puhdistuksessa saisi käyttää astianpesuainetta.

Mitä paistinpannuja ammattikokit käyttävät?

Valurautapannut ovat olleet monen kotikokin suosikkeja vuosien ajan. Hiiliteräspannut taas ovat ammattikokkien suosiossa, sekä non-stick paistinpannut.

Miten paistinpannun pohjan puhdistus tehdään?

Paistinpannun pohjan puhdistus on helppoa ja nopeaa kun välineet ovat oikeat. Tarvitset puhdistukseen etikkaa ja ruokasoodaa.

1. Kaada 125 ml etikkaa pannulle
2. Kaada 250 ml vettä sekaan ja anna seoksen kiehua
3. Lisää joukkoon 2 rkl ruokasoodaa – seos alkaa kuplia
4. Pese pannu harjaa tai sientä käyttäen ja huuhtele jälkeenpäin
5. Tarvittaessa toista prosessi

Voiko paistinpannun laittaa uuniin?

Kaikkia paistinpannuja ei voi laittaa uuniin, joten tarkista mistä materiaalistasi paistinpannusi on valmistettu ennen kuin laitat sen uuniin. Paistinpannun voi laittaa uuniin jos se on:

1. Valmistettu ruostumattomasta teräksestä, sekä jos kahva on myös uuninkestävä
2. Valurauta paistinpannu
3. Alumiininen ja pintakäsitelty pannu, tarkista kuitenkin tuotteesta aina käyttöohjeet
4. Vastoin yleisiä käsityksiä, myös tarttumattomalla pinnoitteella varustellut paistinpannut voi yleensä laittaa uuniin jos asteet pysyvät n. 230 °C tuntumissa

Voiko hiiliteräspannua käyttää kaasuliedellä?

Kyllä voi.

Miten paistinpannut valmistetaan?

Valurautapannut ovat tehty sulatetusta metalleista, jotka kaadetaan muottiin. Muotissa pannun annetaan jäähtyä hieman, jonka jälkeen se kiillotetaan, putsataan ja ripustetaan kuivumaan. Valitettavasti lopputuotteena syntyy pannu, joka on paljon hauraampi, kuin hiiliteräspannu. Miksi?

Yksinkertaisesti selitettynä se johtuu siitä, että valurautapannussa on enemmän hiiltä, kuin hiiliteräspannussa. Kun valurautapannun sulanut metalli alkaa jäähtymään, niin metallit rupeavat jähmettymään. Kun hiili jähmettyy, lopputuloksena on hieman röpelöinen pinta.

Hiiliteräspannut valmistetaan sulatetusta metallista joka kaadetaan tasaiselle kerrokselle. Kun metalli jähmettyy, siitä leikataan pyöreät levyt halutun pannun koon mukaan, jonka jälkeen se suojataan vielä rautaoksidi kerroksella.

Levyt painetaan hydraulisella prässillä normaalin paistinpannun muotoon, eli tasainen pohja ja kaarevat sivut.

Tuloksena on vahva, kestävä ja sileä paistinpannu.

Copyright © 2020. Kodinkoneopas.com